13.3.2019 Ανακοίνωση σχετικά με την προστασία μνημείων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης ή εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής δημοκρατίας

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κατάρρευση του ναού του Αγίου Ιακώβου του Πέρση (15ος/16ος αιώνας) στη νεκρή ζώνη (http://churchofcyprus.org.cy/11625), καθώς και τμήματος των Ενετικών τειχών στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, εκφράζει την αγωνία και τον προβληματισμό του για την επιβίωση του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης και στα κατεχόμενα εδάφη.
Οι πρόσφατες καταστροφές έφεραν ξανά στο φως τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης, σε συνδυασμό με τη συνεχή χρήση των αρχαιολογικών χώρων ως τουριστικών προορισμών, έχει συντελέσει στο σταδιακό μαρασμό τους. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ναοί, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία αλλά και οικίες ιστορικής ή άλλης αξίας βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης, υπό το βάρος των καιρικών συνθηκών, της εγκατάλειψης καθώς και της αδιαλλαξίας του κατοχικού καθεστώτος. Ειδικότερα στην περίπτωση του ναού του Αγίου Ιακώβου, παρόλο που συστάθηκε τεχνική δικοινοτική ομάδα στα πλαίσια του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας ήδη από το 1981, οι κατοχικές αρχές ουδέποτε επέτρεψαν τη συντήρηση του ναού,
παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τόσο της επιτροπής όσο και άλλων φορέων. Η κατάρρευση του ναού αποτελεί θλιβερή μαρτυρία της διαχρονικής αδιαφορίας του κατοχικού καθεστώτος προς τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Οι ανησυχίες του Συνδέσμου για όσους αρχαιολογικούς χώρους εμπίπτουν εντός στρατιωτικών περιοχών είναι ακόμη εντονότερες, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση για την τύχη τους, λόγω του απροσπέλαστου των περιοχών αυτών και της αδυναμίας παρακολούθησης των μνημείων.

Η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι βασικό μέλημα του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων. Ως εκ τούτου, καλούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη συμφωνία για ανάληψη των απαραίτητων σωστικών εργασιών με σκοπό την προστασία όλων των μνημείων και χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που κινδυνεύουν με κατάρρευση τόσο εντός της νεκρής ζώνης όσο και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο Σύνδεσμος εκφράζει την ετοιμότητά του να βοηθήσει στην καταγραφή της κατάστασης των μνημείων που χρήζουν άμεσης φροντίδας.

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2019
– ΤΕΛΟΣ –

Περισσότερα Δελτία Τύπου