26.08.2015 – Δελτίο Τύπου – Δολοφονίες Σύριων Αρχαιολόγων

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων εκφράζει βαθιά λύπη και αποτροπιασμό για τον άγριο βασανισμό και δολοφονία του επιφανή Σύρου αρχαιολόγου Khaled al-Asaad (خالد الأسعد‎), καθώς και τον άδικο θάνατο του χημικού/συντηρητή αρχαιοτήτων Qassem Abdallh Yehya (عدد القراءات) στις 18 και 12 Αυγούστου 2015 αντίστοιχα από τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία εξάλειψης της ιστορικής μνήμης στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Η δολοφονία των δύο Σύριων αρχαιολόγων στην πόλη της Παλμύρας έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακρά λίστα αποτρόπαιων και αισχρών ενεργειών ενάντια στον πολιτισμό, τον ανθρωπισμό και την έλλογο σκέψη από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Khaled al-Asaad γεννήθηκε στην Παλμύρα το 1934, έλαβε δίπλωμα Ιστορίας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, ενώ στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του εργάστηκε στις ανασκαφές και αναστηλωτικές εργασίες της γενέτειράς του. Από το 1963 διετέλεσε υπεύθυνος για τις αρχαιότητες στην Παλμύρα και συνεργάστηκε με σημαντικό αριθμό Αμερικανικών, Πολωνικών, Γαλλικών και Ελβετικών αρχαιολογικών αποστολών, ενώ κορυφαίο επίτευγμα της καριέρας του θεωρείται η αναγόρευση της Παλμύρας σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Το πολυσχιδές έργο του περιλαμβάνει βιβλία και άρθρα για τις ανασκαφές της Παλμύρας, αλλά και πολλές μεταφράσεις Αραμαϊκών κειμένων. Το 2003 αφυπηρέτησε από τη θέση του διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας και τον διαδέχθηκε ο υιός του Walid. Στη διάρκεια της κατάληψης της γειτονικής και σύγχρονης πόλης Tadmur από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015, ο Khaled ήταν υπεύθυνος για την εκκένωση του μουσείου της Παλμύρας και την ασφαλή φύλαξη των αρχαιολογικών θησαυρών του. Τον Αύγουστο του 2015 συνελήφθη μαζί με τον υιό του Walid από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει την τοποθεσία φύλαξης των θησαυρών του μουσείου, τους οποίους το Ισλαμικό Κράτος στόχευε να καπηλευθεί και να διοχετεύσει προς πώληση στην παγκόσμια μαύρη αγορά αρχαιοτήτων. Η ηρωικά σθεναρή και αμετακίνητή άρνησή του να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία φύλαξης των αρχαιολογικών θησαυρών αποτέλεσε την αιτία εκτέλεσής του δια δημόσιου αποκεφαλισμού στις 18 Αυγούστου 2015.

Ο Qassem Abdallh Yehya γεννήθηκε στη Δαμασκό το 1978, απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό από Σχολή Χημικών Επιστημών ιταλικού πανεπιστημίου και εργάστηκε επί σειρά ετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μνημείων της Συρίας (Directorate-General of Antiquities & Museums), όπου αργότερα έγινε αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργαστηρίων Συντήρησης. Στις 12 Αυγούστου 2015 ο Qassem έπεσε νεκρός από αδέσποτα πυρά τζιχαντιστών στη διάρκεια εργασιών συντήρησης στην πόλη της Δαμασκού.

Οι δύο συνάδελφοι επέδειξαν με τη θυσία τους την προσήλωση τους στις αρχές και τη δεοντολογία της αρχαιολογικής επιστήμης, αλλά και τη μεγάλη τους αγάπη για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους. Οι εξτρεμιστικές εκείνες δυνάμεις που με πρόσχημα την θρησκευτική ιδεολογία του Ισλάμ αντιπαλεύονται τα ιδανικά αυτά ισοπεδώνοντας με βία στο διάβα τους μνημεία, μνήμες και ανθρώπους, δεν πρέπει να επιτραπεί να κυριαρχήσουν. Συγκλονισμένοι από τις πρόσφατες δολοφονίες των δύο συναδέλφων, υποκλινόμαστε στο παράδειγμά τους, πενθούμε μαζί με τις οικογένειες και συναδέλφους τους στη Συρία και υποσχόμαστε την συνέχιση του αγώνα τους για την προστασία και ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου μας, αλλά και την εξάλειψη του φαινομένου της αρχαιοκαπηλίας. Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων αποφάσισε όπως αφιερώσει στη μνήμη των δύο Σύριων αρχαιολόγων την πρώτη διάλεξη του χειμερινού κύκλου διαλέξεών του.

Περισσότερα Δελτία Τύπου