29.05.2012 – Δελτίο Τύπου – Εκπαιδευτικό ταξίδι του Biblical Archaeology Society στην Τουρκία και την Κύπρο

Δια του παρόντος ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων επιθυμεί να φέρει στη γνώση σας το σοβαρό θέμα που προέκυψε λόγω του επικείμενου εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργανώνει το Biblical Archaeology Society (BAS) στην Τουρκία και την Κύπρο μεταξύ 1-15 Ιουνίου 2012 με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Στην Κύπρο πρόκειται να μεταβούν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου και αφού διανυκτερεύσουν στην Κερύνεια, στις 12/6 θα εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Σχετικές πληροφορίες περιέχονται στην ιστοσελίδα του BAS.

Το BAS είναι ένας διεθνούς φήμης, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ και σκοπό έχει την διάδοση της αρχαιολογικής γνώσης σχετικά με τις περιοχές που αναφέρονται στην Αγία Γραφή. Οι συνέπειες ενός τέτοιου ταξιδιού σε πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο θα είναι σοβαρότατες, εφόσον μέσα από αυτή την ενέργεια τους αναγνωρίζουν το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων και επιδεικνύουν απαράδεκτη ανοχή στη βάναυση σύληση και λεηλασία της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, προσβάλουν και προκαλούν τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα, αλλά και τον κάθε νομιμόφρονα πολίτη απ’ όπου και αν κατάγεται.

Επιστολές διαμαρτυρίας προς το BAS στάλθηκαν άμεσα από κρατικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και ιδιώτες, στις οποίες υπογραμμίστηκαν οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Σε απαντητική επιστολή που απέστειλαν (επισυνάπτεται), παραβλέπουν πλήρως την πολιτική, νομική, επιστημονική και ηθική πτυχή του θέματος, με τρόπο προσβλητικό απέναντι στους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία, έρευνα και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και απέναντι σε κάθε αρχή νομιμότητας.

Με βάση τα πιο πάνω, τη σοβαρότητα των θεμάτων που προκύπτουν και την άρνηση συμμόρφωσης του BAS σχετικά με τη νόμιμη είσοδό τους στη χώρα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς αφενός να προβούν άμεσα στη ρύθμιση τυχόν νομοθετικών κενών που επιτρέπουν την παρερμηνεία του νόμου και την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αφετέρου να εφαρμόσουν τους νόμους σε σχέση με την παράνομη είσοδο στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία και το σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του διεθνούς δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων έχει αποστείλει σχετικές επιστολές προς την Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, το Archaeological Institute of America και το American Schools of Oriental Research.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων

Περισσότερα Δελτία Τύπου