30.5.2019 Ανακοίνωση σχετικά με την ενδεχόμενη κατασκευή προβλήτας στην περιοχή του Κάστρου της Κάτω Πάφου

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων όσον αφορά την αρνητική στάση του στο ενδεχόμενο κατασκευής προβλήτας για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του Κάστρου της Κάτω Πάφου. Επιπρόσθετα, συμμερίζεται την ανησυχία και τις θέσεις που κατέθεσαν η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το ICOMOS Κύπρου αναφορικά με τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Κάτω Πάφου.

Σε μια περιοχή που το κατεξοχήν αξιοθέατο αποτελεί το μεσαιωνικό Κάστρο, η κατασκευή προβλήτας μήκους 260 μέτρων για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων καταργεί αυτόματα την γραφικότητα και τον μοναδικό χαρακτήρα του χώρου. Επιπλέον, τερματίζεται η θέα προς το Κάστρο αφού τα πολυώροφα κρουαζιερόπλοια θα δεσπόζουν του λιμανιού. Η υπολογιζόμενη υποδοχή χιλιάδων τουριστών απαιτεί δημιουργία των ανάλογων εγκαταστάσεων υποδοχής. Τέλος, ο ελλιμενισμός μεγάλων σκαφών σε ένα λιμάνι προϋποθέτει εκβαθύνσεις, γεγονός που θα διαταράξει τις αρχαιότητες που ενδεχομένως να βρίσκονται στον βυθό του λιμανιού.

Όλα τα πιο πάνω αντιτίθενται τόσο στις δεσμεύσεις που ανέλαβε να τηρήσει η Κύπρος για το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο εντάσσεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο που επικύρωσε η Κύπρος το 2006.

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων για ακόμη μια φορά επιθυμεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη σεβασμού από διάφορους φορείς σχετικά με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφορικά με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που διακυβεύεται διαρκώς στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και της αλόγιστης πολλές φορές οικοδομικής δραστηριότητας.

Περισσότερα Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου

23.10.2019 Δελτίο τύπου Κυπριων Αρχαιολόγων και της βυζαντινολογικής εταιρείας κύπρου για το θέμα της κατα χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές του μετρό της θεσσαλονίκης

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων και της Βυζαντινολογικής