Δελτίο Τύπου Σχετικά με το Εθνολογικό Μουσείο ( Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου)

15 Ιανουαρίου 2020

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με τιςπρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση του Εθνολογικού Μουσείου (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) στη Λευκωσία. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ για μη ανανέωση του καταπιστεύματος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, που ίσχυε μέχρι σήμερα από το1982, καθώς και η μετατροπή του εν λόγω μουσείου σε Εκκλησιαστικό, προκαλεί έντονες ανησυχίες όσον αφορά τον τρόπο ανάδειξης του εν λόγω μνημείου. Η μετατροπή του ιστορικού αυτούαρχοντικού, που ανήκε στον Δραγομάνο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιο, οδηγεί όχι μόνο στην αλλοίωσητης ιστορικής αξίας του μνημείου, αλλά και στην απώλεια της ιστορικής μνήμης.
Κατόπιν της κήρυξης του αρχοντικού σε Αρχαίο Μνημείο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε τη συντήρησή του το 1986. Αναγνωρίζοντας την αξία του και την ανάγκη για διατήρηση και προβολή, και πάλι μέσω προσπαθειών του Τμήματος Αρχαιοτήτων,το εν λόγω κτήριο έλαβε διάκριση με το βραβείο Europa Nostra.Το αρχοντικό, στο οποίο στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείοαπό το 1998, αποτελεί εξαίρετο δείγμα οθωμανικής αστικής αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό του αρχοντικού διασώζεται ένα εντυπωσιακό δωμάτιο,ο κατάγραφος οντάς, μοναδικό δείγμα σε όλο το νησί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το θάνατο του γιου του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, μέρος του κτηρίου αποκτήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων τη δεκαετία του 1950, το οποίο έκτοτε έχει αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το σημαντικό αυτό κληροδότημα. Κατά την ενοικίαση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων μερίμνησε για τη συντήρηση και αποκατάσταση του κτηρίου αξιοποιώντας το κτήριο προς όφελος του κοινού και των πολιτών, όπως θα πρέπει να παραμένουν τα ιστορικά μνημεία, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, με στόχο την προσέλκυση και εκπαίδευση του κοινού και των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να ενσωματώσει στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων του σήμερα μια σημαντική σελίδα της ιστορίας της Κύπρου.
Η μονομερής αυτή ανακοίνωσητου Αρχιεπισκόπου, παραγνωρίζει το γεγονός ότιμέρος του κτηρίου ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και η απόφαση για χρήση του θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο. Η επιστροφή της ανατολικής πτέρυγας του μουσείου στην Αρχιεπισκοπή συνεπάγεται στο κλείσιμό του και στην απώλεια της ιστορικής και αρχιτεκτονικής συνοχής του μνημείου. Όλες οι προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αλλά και των χορηγών του, από τη δεκαετία του1940 μέχρι σήμερα για τη συντήρηση, ενοποίηση και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχοντικού, θα αποβούν μάταιες με κίνδυνο το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να γίνει και πάλι ένα μοιρασμένο κτίριο αποξενωμένο από την ιστορία του.
Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να ανακαλέσει την απόφασή του, καθώς και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, να συνεχίσει την ανάθεση της διατήρησης και προστασίας του εν λόγω κτηρίου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, το καθ’ύλην αρμόδιο τμήμα για τη διατήρηση και προστασία των αρχαίων μνημείων με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περισσότερα Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου

23.10.2019 Δελτίο τύπου Κυπριων Αρχαιολόγων και της βυζαντινολογικής εταιρείας κύπρου για το θέμα της κατα χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές του μετρό της θεσσαλονίκης

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων και της Βυζαντινολογικής